Kalalkäigud.

Vasta
AndriPro

Re: Kalalkäigud.

Postitus Postitas AndriPro »

Läbi see kena päev jõe ääres....... Smolte hüppas , paar tükki jäi otsa , võtmisi oli veel , aga suurest kalast ei kippu ega kõppu.... Keegi ei näinud ega saanud ühtegi. :roll: Kas oli täna niisugune" ei võta" päev või on selleks aastaks läbi see lõbu , ei tea ....
Jarlo

Postitus Postitas Jarlo »

AndriPro kirjutas:Läbi see kena päev jõe ääres....... Smolte hüppas , paar tükki jäi otsa , võtmisi oli veel , aga suurest kalast ei kippu ega kõppu.... Keegi ei näinud ega saanud ühtegi. :roll: Kas oli täna niisugune" ei võta" päev või on selleks aastaks läbi see lõbu , ei tea ....
Ei taha uskuda, et nädalaga see kala nüüd kohe läinud on, ju mingid muud asjaolud rolli mängisid. Nüüd kisub aga ilm külmemaks.... mis kraadidega kannatab veel lennukaga toimetada?
grilse

Postitus Postitas grilse »

Laupäeval (24.11) käisin ka ilusa jõe peal. Esimese kümnekonna viskega oli üks 3.33 käes sillast üleval pool, mõtlesin et ilus tervis, püüan teisegi, aga vaatamata usinale vihtumisele ei ühtegi võtmist enam. Putukaks millega rõõba tuli, oli Ally's Shrimp #4 double.
Ma seal mere pool ringi kondasin, päev lühike ja mujale ei jõudnud. Ega teagi, äkki tõesti hakkavad rõõbad selleks aastaks otsi kokku tõmbama. Tuleb vist suusad jutti seada - ilmajaam väidab et lumi tulemas 8-)

igatahes kivi kotti neile kes veel üritavad
Jaan
AndriPro

Mis selle kalaga nüüd saab , selle üle võib lõpmatuseni spekuleerida. On aastaid , kus saab püüda talv läbi , on aastaid , kus kala on päevapealt kadunud kuni järgmise aastani. Milliseks kujuneb see talv , seda ei tea isegi vanajumal taevas, arvan mina.
Kui külmaga saab püüda ? Minul on -10 -st külmem nagu takistuseks olnud. Kõige külmem , millega kala olen saanud oli vist -16.
Toomas

Postitus Postitas Toomas »

Tere kõigile,

avastasin selle lehe alles täna ajaviiteks netis surfates. Olen mõned aastad lennukaga mööda Eesti ja muudegi maade jõgesid tuianud aga pean ennast ikka veel algajaks. Minu jaoks "õige püük" ikka pinnaputukaga, ehk siis peale Juunikuist ühepäevikuaega ei oska suurt midagi teha ja kala saamisega suured raskused.

Andri, Sinu jutt Aprillikuisest forellipüügist kõlab mulle kui müstika- ei oska mina selle suure ja sogase veega midagi peale hakata. Kas püüad lõheputukaga? Kas lennukapüügi eelis spinnameeste ees kevadisel ajal on selles, et kala veel aeglane ja võtab paremini aeglasemalt/loomulikumalt liikuvat striimerit?
AndriPro

Nojah , et pinnakaga püük on kõige huvitavam, eks see ole maitse asi jällegi . Minuarust pole ühepäevikuaeg sugugi nii huvitav , võtad kala nagu saia kapist.....Lõheputukatega mängin jah üpris palju , aga see ei tähenda , et ma ainult nendega püüan. Püüdmiseks kõlbavad ikka kõik , ka suurveega. Lõheputukad , striimerid , tinselid , hiired , mis iganes... sama jutt ka peale ühepäevikut .
Olen paarkümmend aastat spinnaga püüdnud , nii 15 aastat lante teinud , lennuka eelis ongi see , et see on lendõng. Mõnele sobib spinna , mõnele lendõng , eks igaüks ju ise tunnetab seda millega ja kust tahab püüda . Kui ikka lendõng sobib , siis püüad kogu jäävaba aja lendõngega , kui huvitavad teised püügiviisid ka , püüad. Kalalkäimine on igal juhul nauding.
T.H

Postitus Postitas T.H »

Kalalkäimine on nauding, sellele Andri lausele kirjutan kahe käega alla. Ja sellepärast jääb mulle rohkem ja rohkem arusaamatuks mingi püügivahendi eelis teise ees. Kasvõi siis seesama spinning versus lendõng. Kui asi taandub kilodele ja meetritele ja rekorditele siis muutub see kõik minuarust tööks ja rutiiniks ja kalapüügi, kui sellise nautimisest on asi ikka väga kaugel. Spinning ja lendõng, need on täpselt nii,et mis kellele hingelähedasem on. Samahea on võrrelda, et mis eelis on näiteks veinil viski ees või vastupidi. Maitse asi.
Toomas

Arvestades pikaajalist spinningupüügi kogemust (mul see peaaegu puudub) oskad siis ehk seletada, millistes püügioludes ilmneb kõige selgemalt striimeriga püügi eelis landi loopimise ees. Sinu suht "staatilist" püügitaktikat arvestades (viitan Su varasemale postile, milles kirjeldad (lõhe)putuka ujutamise viisi) peaks niimoodi võtma saama ka väikse agressiivsusega kala, kes kiirelt liikuvalt landile järele ei viitsi ujuda? Kas see on oluline tegur kevadisel püügil (külm vesi, kiire vool ja suht tuim kala?) Teisalt, kas on jõepüügil olukordi, kus eelis on selgelt spinningistidel? Kas näiteks on mõnikord oluliseks võttu stimuleeritvaks teguriks spinneri pöörlemisel tekkiv vibratsioon, mida vist striimeriga tekitada ei saa?

Ma ei kõhkle enam ammu, olen "müüdud mees" ja ilmselt igavesti lendõnge ori... aga palju on õppimise ruumi ja tore on suurte kogemustega tegijate kogemusi kuulda!
AndriPro

Spinnal eelis on suurtel jõgedel , kaldalt püüdes . Eestis nt. Narva. Samuti meri ja järved , kui kaldalt püüda.Väiksematel jõgedel pole eeliseid ei ühel ega teisel , maksavad kogemused. Ja kui nüüd matemaatika appi võtta , siis väljapüütud kalade järgi päevas on minu lennuka kogemus enam-vähem 2,5 korda kõvem kui spinna oma. Miks on nii , ei oska öelda. Oma arust sain spinnaga ka päris korralikult kala , aga numbrid näitavad midagi muud. Spinnal on oma töö põhimõtted , lennukal omad. Lennukal pole küll vibratsiooni , aga on hulgim nippe , kuidas putukaga sellistel puhkudel toimida. Nagu pokker .... kui kaart ei jookse .... tuleb teha tuim nägu pähe ja kala ära petta. On asju , mida peab teadma , teada saad ainult julgelt katsetades. Kui jagad oma kogemusi , jagatakse neid ka sulle. Kõige tähtsam on ikkagi nauding . Oleme T.H-ga ikka naernud , et sõidad põhja-eesti kalale ( minul u 250km) , kala ei võta , ei näe ühtegi , ei saa ühtegi võttu ....... koju sõites tundus aga nii põnev kalalkäik , et keera ots ringi ja mine või kohe tagasi.
Toomas

No selle naudingu-asjaga absoluutselt nõus! Minu jaoks ei ole maailmas midagi, mis kaaluks üles ühe kena suvise linnulauluga päeva mõnel Eesti forellijõgedest (ja muuseas on minu püük 100% C/R). Aga see asjaolu ei ole minu jaoks kuidagi konfliktis sellega, et püüan paremaks kalamaheks saada. Eks selleks saab katsetades, aga muidugi ka targematelt õppides. Kogemused jõe ääres on näidanud, et Eesti lennukamehed on (suures kontrastis, khm, kas ma nüüd enam julgen seda sõna siin kasutadagi, spinnameestega) üks väga sõbralik ja avatud seltskond. Tihti on jõe ääres tutvutud kalameestega jutt veninud tunnile või kauemaks.

Et see on see eelhäälestus, millega siin kirjutan ja küsin, vabandan, kui ehk mõnda selle keskkonna "kirjutamata seadust" rikkusin. Tänud, Andri, selle vastuse eest, kuigi pokkeris ma väga tugev ei ole... -). See-eest kogemusi lisandub iga käiguga.
Vasta