5. leht 9-st

Re: Tilliga või tillita....

Postitatud: 06.07.2015, 22:09
Postitas T.H
ZiiN,topi ta parem 7/0 konksule ja "Doonau taimenit"püüdma ;)

Re: Tilliga või tillita....

Postitatud: 20.07.2015, 19:13
Postitas T.H
Mida nädalasees jõgi andis,see läks laupäeval suitsu

Re: Tilliga või tillita....

Postitatud: 01.09.2015, 15:04
Postitas sepaonu
Väike õpetus, kuda Lapimees linnusuppi teeb.
Võetakse püss ja lastakse üks kaur.
Nahk maha, solla välja, terake soola.
2 ltr vett potti, kaur sinnasamasse, keedetakse tasasel tulel umbes tund.
Siis valatakse vesi välja.
Samasse potti 2ltr piima ja kaur ja keedetakse uuesti tund.
Piim välja potist ja 2ltr viina asemele.
Oodatakse natuke ja visatakse kaur välja.
Suppi süüakse jahtununa või jahutatuna.

Re: Tilliga või tillita....

Postitatud: 01.09.2015, 20:24
Postitas AndriPro
Turvasupp Kahro küla moodi.
Võtad no nii kilose turva
paned vette , lased vee keema , keedad paar minutit , võtad turva välja
paned uue vee potti ja keedad turva pehmeks
tõstad turva välja
leeme sisse lõigud kartilid , porgandid, sibulad , keedetud kanamuna ja hapuoblikat , paned keema
niikaua kuni kraam keeb leemes pehmeks nokid turva ilusti luudest puhtaks ja pudistad liha.
leeme sees kraam on pehmeks keenud lisad turva liha ja maitsestad
lased mõne minuti keeda ja ongi valmis.
Nüüd viskad ära kõigepealt supi ja siis poti , milles supi keetsid.
Võid omaette vanduda , et kes see krdi jobu sihukese söögi välja mõtles
Seejärel lähed seod turvaluua 16 konksule harjuseluuaks ja lähed püüad pannile ühe korraliku harjuse. 8-)

Re: Tilliga või tillita....

Postitatud: 01.09.2015, 21:49
Postitas sepaonu
Kodus võib heas köögis protsessiga mängida kasvõi mängu ilu pärast.
Seljakotiga kõndides on köögiriistad minimaalsed. See aasta olen 4-5 korda suppi keetnud nii, et rõõmsad värvid kalasupi sees on ennem valmis tehtud, kuivatatud tomat ja paprika, ühe supikorra kogus vaakumisse tõmmatud.
Püüad ja rapid kala, topid toore jõuga poti täis ja vett niipalju, kui juurde mahub. Kui nälg pole nii suur, et näed veel midagi, siis võid nii teha, et esimese hooga paned keema pead-sabad-uimed-rootsud, ühesõnaga rupskid, need viskad põõsa alla ja paned järgmiseks lihasemad kalatükid.
Kui kala on sellise näoga, et keenud, siis tõsta kalatükid välja, puhasta kontidest ja puhas kalaliha pane kohe söögimolli.
Leeme sisse pane oma rõõmsad värvid ja vaiksel tulel elusta neid 5-10min ja siis vala see leem oma kalatükkidega söögimolli.
supp.jpg
supp2.jpg

Re: Tilliga või tillita....

Postitatud: 22.09.2015, 18:24
Postitas AndriPro
:roll: Kalal käia ei viitsi .... aga kala süüa tahaks.
Õhtul võtad poest traditsioonilise heeringa (see kilekarbis) , lõikad karbi lahti , nõristad õli välja ja paned kaussi . Peale teed enda maitse järgi marinaadi . Hommikused võileivad isemarineeritud heeringaga on ikka jube head .
Lõunaks tahaks ka kala ...
Praed kartulid , lõpus lööd muna või paar kartulitele peale... Niisiis praekartul munaga. Kastmeks ... nagu ikka rasv või õli , jahu ... korraks kuumaks ja sinna jahukaste sisse tuunikalakonserv , tomatit , majoneesi veidi , koort . Kühveldad munaga praekartuli taldrikule ja kallad tuunikalakastme peale , pihuga igasugu rohelist ja lõuna missugune. :)
Homme peaks minema vaatama , mida sealt maksimarketi letist näkkab....

Re: Tilliga või tillita....

Postitatud: 19.12.2015, 21:21
Postitas sepaonu
T.H. tegi jube kurja prääksu fototeemas, suur mees kah, nominesatea, targem äkki kohe liigutama hakata.
Soome keeles on toidu nimi kalakukko, maakeeli võib vast kalapirukaks kutsuda. Traditsiooniliselt tehakse peenikesest rümbast soomes, levinud on rääbis ja ahven, a ju maakas teeb sellest, mis parasjagu on.
Taigen - nisu ja rukkijahu pooleks, vett, törts õli, mätsitakse niikaua, kuni käte küljest lahti hakkab lööma. Voolitakse laiali lauale
k1.jpg
riisi visatakse taigna peale, et see eemaldaks kala niiskuse.
Kala laotakse sellise arvestusega hunnikusse, et saaks talle pärast taigna ümber sättida.
k2.jpg
Ma panin ladumise ajal sama hooga näpuvahelt soola ja naine arvas, et ilma tillita pole ükski söök söök ja plähmas seda kah.
Nüüd pannakse kala peale toorest peekonit ja soola, no ma tolle pärast nüüd poodi sõitma ei hakanud, panin suitsupeekonit.
k3.jpg
Nüüd taignaääred veega märjaks, kokkuvoltimine ja äärte kinnikeevitamine märja näpu või märja noaga ja kui tundub, et asi koos, siis kergelt näpuotsaga rukkijahu peale.
k4.jpg
Netis on mitmeid retsepte selle kalakukko kohta, jahuvahekord varieerub, kogused, kalad, temperatuurid ja ajad jms Laias laastus peaks kurssiandev küpsetusgraafik olema ca 40min/200C + 6h/150C või midagi sinnapoole.
Ma uue tulikivipliidiga teen seda esimest korda, jahtumisaega ei tea, esimene kukkovasikas võib vabalt aiataha kah minna, a naine ütles mu piuksumise peale, et äkist peaks vahepeal ootama ja jahutama resoluutselt, et kes neid vanasti jahutas, pandi ahju ööseks ja kogumoos.
k5.jpg
Praegu edasi rääkida ei saa, sest alles läks ahju 8-)

Re: Tilliga või tillita....

Postitatud: 19.12.2015, 21:47
Postitas T.H
Sepa kalakukko peale hakkas suu vett jooksma,sest tuli meelde piirissaarel vanaema küpsetatud kala piirak.Selle piiraku sisse käis aga nii kahe poole kolme kilone latik lisanditega.Sellise asja küpsetamine käis muidugi ehedas vene leivaahjus.

Re: Tilliga või tillita....

Postitatud: 19.12.2015, 22:01
Postitas sepaonu
Vahepeal võtsin välja piiraku, koputasin, pealt koorik kõva, kärakas taluvõid ja pahteldasin laiali
k6.jpg
k7.jpg

Re: Tilliga või tillita....

Postitatud: 20.12.2015, 13:10
Postitas sepaonu
Sahmimise käigus unustasin fooliumisse panna piiraka. Seoses sellega on harakatel pidu ja saavad pealmise kooriku paksusest poolteist senti omale ;)
Järgmise teo juures peaks ikka fooliumisse panema ja ääred, mis peale keeratakse õhemaks rullitama. Maitse super. Proovige teha, saab nii puudeahjus kui elektri või gaasiahjus teha.
k9.jpg