T.H. tegi jube kurja prääksu fototeemas, suur mees kah, nominesatea, targem äkki kohe liigutama hakata.
Soome keeles on toidu nimi kalakukko, maakeeli võib vast kalapirukaks kutsuda. Traditsiooniliselt tehakse peenikesest rümbast soomes, levinud on rääbis ja ahven, a ju maakas teeb sellest, mis parasjagu on.
Taigen - nisu ja rukkijahu pooleks, vett, törts õli, mätsitakse niikaua, kuni käte küljest lahti hakkab lööma. Voolitakse laiali lauale
riisi visatakse taigna peale, et see eemaldaks kala niiskuse.
Kala laotakse sellise arvestusega hunnikusse, et saaks talle pärast taigna ümber sättida.
Ma panin ladumise ajal sama hooga näpuvahelt soola ja naine arvas, et ilma tillita pole ükski söök söök ja plähmas seda kah.
Nüüd pannakse kala peale toorest peekonit ja soola, no ma tolle pärast nüüd poodi sõitma ei hakanud, panin suitsupeekonit.
Nüüd taignaääred veega märjaks, kokkuvoltimine ja äärte kinnikeevitamine märja näpu või märja noaga ja kui tundub, et asi koos, siis kergelt näpuotsaga rukkijahu peale.
Netis on mitmeid retsepte selle kalakukko kohta, jahuvahekord varieerub, kogused, kalad, temperatuurid ja ajad jms Laias laastus peaks kurssiandev küpsetusgraafik olema ca 40min/200C + 6h/150C või midagi sinnapoole.
Ma uue tulikivipliidiga teen seda esimest korda, jahtumisaega ei tea, esimene kukkovasikas võib vabalt aiataha kah minna, a naine ütles mu piuksumise peale, et äkist peaks vahepeal ootama ja jahutama resoluutselt, et kes neid vanasti jahutas, pandi ahju ööseks ja kogumoos.
Praegu edasi rääkida ei saa, sest alles läks ahju