Ridvad, rullid, nöörid...

Vasta
AndriPro
Postitusi: 3058
Liitunud: 19.04.2012, 07:35
Asukoht: Kahro küla mees olen.

Re: Ridvad , rullid , nöörid...

Postitus Postitas AndriPro »

Birgit, see eriskummaline liikumine....viitab paraboolile , st. paraboolsele toimele . Teine käsi aitas paremini kogu liikumist balansis hoida..... ka loogiline , teine käsi oli vastukaalu eest, st muidu peaks vastukaaluks sellisel ridval olema paras jämakas rull. Mõõtude järgi see ritv väga ränk ei olegi , nagu ka kaalu järgi , pakun 10`#7 . Tipust võetud mõõdud on natu suured , mainisid lakikihti , seda esiteks ja paraboolidel ongi tipumõõdud pisut tugevamad, seda teiseks.
Minu 8` #6-7 bambusel on paras rull Tuutult saadud System 2 #12-13. Sellel ridval ei saa see rull väiksem olla kohe kuidagi. Mul on see vana Sharpes eht paraboolse toimega , täiesti püütav , ütleksin isegi , et mõnus.Muidugi väikeste jõgede peale niisuguste ritvadega ei käi , aga ega sama mõõduga süsinikridvaga ka väiksele jõele väga ei tiku...
AndriPro
Postitusi: 3058
Liitunud: 19.04.2012, 07:35
Asukoht: Kahro küla mees olen.

Re: Ridvad , rullid , nöörid...

Postitus Postitas AndriPro »

Madis .... loen sinu jutust välja , et Andri näited ei anna niisugust tulemit , kui sinu omad ....ja et õiged valikud kujunevad välja kogemustega....nii , nii. Mul on endal olnud ligi 40 ritva , sellele lisaks olen 9 ritva ise teinud ja teiste meeste ritvu olen umbes 20 tükki kokku lappinud. Nööre on olnud .... 2-3 hangutäit umbes. Sealt on tulnud minu kogemused.
Nüüd teeme nii , et järgmisel jämmil oled oma ritvade , nööride,putukate ja kogemustega kohal , ma tahan seda kõike näha ja kuulda ja katsuda. Ja kindlasti tahavad seda kõike näha -kuulda ka teised jämmil osalejad. Muidu tuleb aga välja , et küll mina ei oska lugeda ja sepaonu ei oska lugeda..... Kui tahad siin foorumis tarku asju välja öelda , näita ette. Mina olen aastaid jämmidel kõik ette näidanud ja kõik huvilised on saanud proovida mida on soovinud.
Kui sinust ei ole ettenäitajat , siis ei ole mõtet siin foorumis luulusid enam kirjutada.

Andri.
Viimati muutis AndriPro, 08.04.2013, 09:19, muudetud 1 kord kokku.
AndriPro
Postitusi: 3058
Liitunud: 19.04.2012, 07:35
Asukoht: Kahro küla mees olen.

Re: Ridvad , rullid , nöörid...

Postitus Postitas AndriPro »

Siin on ette näidata tasakaal ilma nöörita . Ridvaks seesama 8` #6-7 bambus. Rulli suurusest annab ettekujutluse pilt.
Manused
P4080044.JPG
P4080045.JPG
AndriPro
Postitusi: 3058
Liitunud: 19.04.2012, 07:35
Asukoht: Kahro küla mees olen.

Re: Ridvad , rullid , nöörid...

Postitus Postitas AndriPro »

Mõni sõna sellest Tarvo vihjatud tasakaalupunktist . St. nöör on 2 ridvapikkust väljas. (olgu mainitud , et nn ideaalis on heitepea nööril 3 ridvapikkust) Nii , võtad siis nööri 2 ridvapikkust välja , hoiad ritva käes , lased peo lahti nii , et ritv jääb nimetissõrme peale . Vot selle nimetissõrme kohal peabki see tasakaal olema. Näidatud pöidlapunktist on see tavaliselt 3-4 cm rulli pool.
Kui need tasakaalupunktid enam - vähem klapivad läheb edasine jutt nn "maitseasja" peale.Mängida saab väga hästi . Võtad mingid raskused (nt. tinad) 5-10-15- jne grammi , teibiga rullisadula külge (rulli kohale , peale) ja heidad .... Päris kindel , et igaüks leiab oma.....
madis0566
Postitusi: 58
Liitunud: 27.04.2012, 13:17

Re: Ridvad , rullid , nöörid...

Postitus Postitas madis0566 »

Meie arvamused lähevad sealt kohast lahku, kus ma arvestan reaalselt välja lastud nööri ja muude komponentide kaaluga. Need kuival katsed sellega ei arvesta, ja ei saagi arvestada.
Mõne ridvakomplektiga teed Sa enamalt kaugheiteid, mõne ridvakomplektiga teed lühemaid heiteid, see sõltub vastavalt millisel jõel oled ja mis on olustik, kas kasutad uppuvat nööri jne.. Siit tulebki erinevus, sest väljas lendav nöör muudab tasakaalu punkti kõigi omaduste koosmõjul.
Tava kuiv reegel on, et korrutad ridva kaalu 1,5-ga ja saad orienteeruva koormatud rulli kaalu. Koormatud rull tähendab, et rullil on alusnöör ja lendnöör (kui kasutad uppuvat nööri, leaderit, siis peavad needki olema arvestatud). Edasine on juba sobitamine vastavalt kuidas püüad, kas kaugelt või lähedalt. See kaalumine toki otsas katsed näitab välja ridvatootja kvaliteeti, sest sellisel kaalumisel võivad selguda, et ridval on mingi omapärane kiiks juures. See on siiski orienteeruv, sest niisama Sa nööri kogust ei tea. See 2xridvapikkust, on orientiiriks, kuid ka see on siiski suhteline kogus.
Teedki eelnenud arvestused.Selleks ongi see minu poolt pakutav variant lõplikult sobiv. Sest kõik need kaalumised on oletuslikud.Kaalud kodus reaalselt ridva ja rulli koos nööriga. Apsoluutse tõe saadki teada ainult püügil, kuid mitte kohe.
Näiteks, kui oled püüdmas ja kohtad meest, kelle käsi hoiab ritva valest kohast kinni, siis kuigi ta võib ju väita, et kaalus ritva jne. on tasakaal siiski paigast ära. Reaalsus on tähtis, see midame tahaksime uskuda pole alati reaalsuses toimiv. Alguses ei osata selliseid elementaarseid märke tähele panna, sest lihtsus tulebki kogemustega.
Viimati muutis madis0566, 08.04.2013, 11:12, muudetud 3 korda kokku.
tarvo
Site Admin
Postitusi: 118
Liitunud: 12.04.2012, 22:32
Kontakt:

Re: Ridvad , rullid , nöörid...

Postitus Postitas tarvo »

Leidsin lõpuks selle artikli ka üles: http://www.flyfishohio.com/a_question_of_balance.htm
Ning tõepoolest on siin mainitud, et 2x ridvapikkus nööri tipurõngast väljas peaks tasakaalupunkti jätma nimetissõrme alla:
Your fly rod, reel and strung line, for best feel and performance, should achieve fulcrum balance at about the point where the index finger of your casting hand grips the cork. If you set the outfit up like this it will feel almost weightless in use, regardless of the actual weight of the gear.
Samas on sel lehel väga täpne valem sobiva rulli raskuse leidmiseks, millega saaksi 1g täpsusega oma püügivarustuse tasakaalu ajada :)
AndriPro
Postitusi: 3058
Liitunud: 19.04.2012, 07:35
Asukoht: Kahro küla mees olen.

Re: Ridvad , rullid , nöörid...

Postitus Postitas AndriPro »

Nii , reaalsus on tähtis , sellega olen täiesti nõus. Ja kui nüüd lähed jõe äärde ja teed heite ... siis tugipunktiks , kust hakkavad jaotuma kaalud ja vastukaalud ja "maitseasjad" on pöial , mis toetab ritva . Just selle reaalsuse pärast olen seda tasakaalu otsinud just pöidlapunktist. Mainima peaks veel , et kõik need valemid ja muud punktid on ka ära proovitud. Ja veel pean ütlema kogemustest , et süsinikritvadega püüdes oli suhtumine sellesse tasakaalu kuidagi leebem (võib-olla kogemusi vähem , võib-olla krt teab mis) Kui aga paigast ära on klaasfiiber või veel enam , korraliku kaaluga bambus , siis on kogu püügimõnu ikka väga vilets , ei aita isegi kättesaadud ilus suur kala....
madis0566
Postitusi: 58
Liitunud: 27.04.2012, 13:17

Re: Ridvad , rullid , nöörid...

Postitus Postitas madis0566 »

Andri, just nimelt rikub see tunnetuse ära. Kuid kõik eeldused osutuvad õigeteks ainult siis, kui pikema püügi käigus kontrollid erapooletult oma käe asukohta. See on kõige kindlam ja lõplikum moodus.
Ma olen nüüdseks kohanud mehi kes on lennukaga tegelemise nurka visanud väites, et ei saa mina seda tunnetust ja heiteid paika, olen küll proovinud sedaviisi ja teisiti, kuid ei saa.... Ja ongi loobunud lõplikult, öeldes ära ka abist. Sellise suhtumise põhjuseks on enamalt komplekti ebakõlad, mis tekkivad "teadjate" meeste kinnisideedest või müügi vajadusest.
AndriPro
Postitusi: 3058
Liitunud: 19.04.2012, 07:35
Asukoht: Kahro küla mees olen.

Re: Ridvad , rullid , nöörid...

Postitus Postitas AndriPro »

Erapooletus on muidugi hea asi.... Mul on olnud mõnijagu neid ritvu ja alles on jäänud need .... millega ma alguses ei saanud kuidagi hakkama ... Kõige suurem peavalu oli Scott BC 7`7" #9. Mida kõike selle ridvaga proovitud sai.... Kuni selle hetkeni , kui Vantaa jõe ääres mees ütles mulle , et viga ei ole ridvas , vaid püüdjas. Panin siis ridva tasakaalu , käisin sellega rahulikult kalal . Selgitasin endale , et tasakaal on siin ja nii peab olema , lisaks muidugi vibutasin õhtuti niisama "kuivalt" . Mingi paari kuu pärast oli selge , et viga oli tõesti minus . Praegu on see ritv alles ja ei loobu sellest mingi raha eest. Teine ritv , mis tahtis rahulikku ja pikka harjumisaega oli Scott G 7jalga #6. Seda ei ole alles. Ja muidugi Scott F , klaasfiiber , mis muutis paljutki ridvatunnetamises.Ja veel on huvitav see , et ridvad , mis alguses tundusid nii meele järgi .... on kõik seinaäärest kuhugi kadunud, müüdud , kingitud....
Nii, et võid olla küll erapooletu , aga sa oled erapooletu kõigi oma vigadega.... Ja siis on hea teinekord võtta kinni nööbist Dima sugusel mehel , kes näitab , kuidas peab. Paar kuud harjutamist ja imestad isegi peale seda , kui loll üks inimene võib olla.
Birgit
Postitusi: 311
Liitunud: 19.04.2012, 10:06
Asukoht: Harju-Raplamaa

Re: Ridvad , rullid , nöörid...

Postitus Postitas Birgit »

Vana bambust proovides jõudis lõpuks minulegi kohale ridva, rulli tasakaalu olulisus, mis ei tähenda, et saaksin aru 1g erinevusest, seda ei suuda kindlasti veel tunnetada.
Mu meelest annavad uuemad ridvad valed liigutused lihtsamini andeks aga see vana bambuskaigas paneb kohe nätaki vastu sõrmi, nagu vana kooliõpetaja joonlauaga. Oh, piinlik on, lohutuseks kordan, inimene õpib kogu elu ja …
Vasta