Kalalkäigud.

Vasta
AndriPro
Postitusi: 3058
Liitunud: 19.04.2012, 07:35
Asukoht: Kahro küla mees olen.

Re: Kalalkäigud.

Postitus Postitas AndriPro »

Ole nüüd vii , ei ma pahandanud midagi. See minu jutt rohkem silmaringi laiendamiseks , et on mingi seltskond siin eestis , kes viitsib ja tahab nende forellidega tegeleda. (võib ka nagu väikse reklaamina võtta). :D
Mikk

Re: Kalalkäigud.

Postitus Postitas Mikk »

No nii, esimene püügikord siis tehtud. Putukad jäid alles ja ritv terveks. Leidsin ikka ka päeva,millal alustada, tuul ikka üsna tugev ja see segas. Selajtagused kõrgemad kõrred ja põõsad sai kohe ära kombatud:) Aga üldjoones oli tore ning aeg läks ikka väga ruttu. Tekkisid kohe ka küsimused. Liidrile tekkisid aegajalt mõni sõlm või sõlmed? Millest see võib olla tingitud. Kui ritv on lühem kui 9 jalga, kas siis kui pikk võiks liider olla? Saan aru, et pinnakaga püügil võiks võimalikult pikk olla, aga striimerit vedades? Proovisin täna rohkem striimerit ja pika liidriga oli nagu ebamugavam. Lõikasin veidi lühemaks ja siis sobis kohe paremini. Edu!
AndriPro
Postitusi: 3058
Liitunud: 19.04.2012, 07:35
Asukoht: Kahro küla mees olen.

Re: Kalalkäigud.

Postitus Postitas AndriPro »

Liidri pikkus peaks igas normaalses foorumis tekitama põhjaliku arutelu :lol: Mis mina arvan? Arvan , et see pikkus , millega on mugav toimetada antud oludes ongi õige. Pikkuselt siis 1/2 ridva pikkusest kuni 2 1/2 ridva pikkuseni.Lühemad liidrid kitsastes oludes , raskematele putukatele , kui ruumi on ja püüad mingite "sääskedega" , seo liider nii pikaks kui kannatab.Suvistes oludes kasutan põhiliselt enda tehtuid liidreid , Uppuvate liidrite eelistus on lühikesed super fastid (5-jalased).See , et kala kardab lühikest liidrit või jämedat lipsu ei ole meie oludes teema.Omamoodi rekord sellel alal on kui püüdsin harjust pinnakaga lipsu jämedus oli 0,32. (Ainuke lipsumaterjal , mis juhtus kaasas olema). Püüda muidugi kõige mugavam ei olnud , aga kalal oli küll kama sest.
lauri
Postitusi: 82
Liitunud: 20.04.2012, 11:10

Re: Kalalkäigud.

Postitus Postitas lauri »

Mikk kirjutas:Liidrile tekkisid aegajalt mõni sõlm või sõlmed? Millest see võib olla tingitud.
lühike vastus - vale heitetehnika :) ku inglise keelt mõikad, siis vaata http://www.sexyloops.com/flycasting/contents.shtml, seal on lugemist mitme tunni jagu. üheks alternatiiviks oleks mõne õppevideo vaatamine (mõnega saan aidata) ning kõige paremaks alternatiiviks oleks muidugi kohtumine tegeliku heitemeistriga, Eesti oludes siis Dimaga (kõik teised heitjad ja püüdjad, ärge võtke seda isiklikult kuid siiani on Dima Eesti ainus EFFA/FFF sertifitseeritud heitekoolitaja).
madis0566
Postitusi: 58
Liitunud: 27.04.2012, 13:17

Re: Kalalkäigud.

Postitus Postitas madis0566 »

Mikule-Mida Sa liidri all mõtled, peaksid täpsustama. Ja kas Sa lipsu ei kasuta või nimetadki lipsu liidriks?
Et mitte aega raisata, peaks olema ju nii, lendnöör ühendatakse liidriga, liider ühendatakse lipsuga ja lips ühendatakse konksule. Monoliidrite puhul, mis on terve pikkusega võib ka lipsu mitte panna, kuid siis peab olema kindel, et putuka mäng jääks õigeks.

Üldiselt lipsu (tippet) pikkust valitakse putuka raskuse, õhutakistuse ja veetakistuse järgi. Lipsu jämedus valitakse konksu nr.ja ka putuka kaal on oluline. Täpsemate vajaduste puhul, on oluline vahe ka uppuvate ja ujuvate putukate vahel, mis lips, kui pikk. Õiged valikud saavad selgeks praktikaga.

Kõige õigem lipsupikkuse valimine UJUVALE putukale oleks nii,
kui putukas on langenud veepinnale, moodustaks liider koos lipsuga ilusa J-tähe!!!! NB!!!
Kui lips ja liider lebavad veepinnal sõlmena, vonklevalt, on lips liialt pikk või peaks kasutama veidi jämedamat lipsumaterjali.
Kui lips ja liider lebavad sirgjooneliselt veepinnal, on lips liialt lühike või tuleks kasutada peenemat lipsumaterjali.

Lisainfo-
sama putakaga võid kasutada ka peenemat lipsumaterjali, kuid siis peaks pikkus olema väiksem, kui sama putukaga jämedama lipsumaterjali puhul.
Sõlmed võivad tekkida liiga pikast ja peenest lipsust, kuid lisa tüütus on külg ja vastutuul, eriti puhanguline tuul, ja loomulikult heitetehnikast.
Kõiki neid parameetreid arvestades, saad asja selgemaks.
Ja usu, ideaalsus pole kunagi stabiilne... :lol:
olustik on ju püükidel alati erinev
Viimati muutis madis0566, 25.05.2012, 19:56, muudetud 1 kord kokku.
Mikk

Re: Kalalkäigud.

Postitus Postitas Mikk »

Tänud info eest. Eks see tuul oli ikka üsna tugev ning segas heitmist. Loomulikult ka enda vigade tõttu need sõlmed tekkisid. Kasutan jah monoliidrit (9 jalga). Sain aru ,et sinna võib mingil hetkel rõngaga lipsu panna? Mul ka neid liidreid erineva jämedusega. Keskendun esialgu pinnakaga püügile, sealt vaikselt edasi. Muidu on liga palju infot korraga:)
Selline küsimus veel, et kas kogu foorumi rahvas kasutab eranditult lendõnge?
Püüan ka meriforelli merest ning kuidas on vanadel kaladel kogemused lennukaga merikat tabada?
Parimat:Mikk
madis0566
Postitusi: 58
Liitunud: 27.04.2012, 13:17

Re: Kalalkäigud.

Postitus Postitas madis0566 »

Mikule-
Rõngast võib kasutada muidugi, kuid mina eelistan siiski aasadega ühendusi või sõlmedega sidumist. Kui kavatsen pikemalt püüda ujuvaga, siis ujuvale putukale seon lipsu liiderile sõlmega, sest nii on liider ja lips monoliidsem, paendudes ühtlasemalt.
Rõngas võib põhjustada ebameeldivaid üllatusi-jääd kalast ilma.
Arvan, et siin siiski on enamus lennuka peal.
Merikaga on mul kogemused, et ei tea ma korda, kus minu püügikoha läheduses oleks keegi landiga saanud ja lennukaga jäänd ilma. Vastupidi on küll olnud korduvalt. :oops:
Kui kala on selles kohas tiirutamas, siis ka saab. Pigem teeb lennukaga merika jahtimise raskeks ikka see tuul.

Lipsude ja liidrite teemal oleks Sul parem mõne teadjaga korra kohtuda, kes lihtsalt näitaks reaalselt. Nii oleks info kõige efektiivsem.
Sõltub kus asud. Võin ka ise teadmisi jagada, elan Kiisa lähedal ja töötan Tallinnas.
AndriPro
Postitusi: 3058
Liitunud: 19.04.2012, 07:35
Asukoht: Kahro küla mees olen.

Re: Kalalkäigud.

Postitus Postitas AndriPro »

Vahele üks väike turvajutt . Käisin täna luurel. Ilm oli mitte eriti , tuul küllalt tugev ja veel idast :x Noh ja jõeääres oli seda ka näha , kala laisk , pika nõidumisega sain harjust ja teiba ja viidikat , isegi ühe turvapoja.Korra käis pinnas ka vähe kobedam turb , aga see oli ka kõik , võtma ma teda ei saanud. Hommseks lubas juba vihma , siis pole turvapüügist juttugi. Vesi oli muidu enam-vähem. Peab vist vahelduseks minema forelli kiusama :roll:
Jarlo
Postitusi: 356
Liitunud: 21.04.2012, 22:18

Re: Kalalkäigud.

Postitus Postitas Jarlo »

vaatsin ka täna üht turbalõiku. Ilm´iseenesest väga hää, näitas päikest, vihma ei tulnudki päeva jooksul. Sain 15 min püüda ja algas kanuuralli. Kas läks nüüd kanuude nahka või siis ise ei mõistnud seda asja, aga ühtegi ma ära ei lollitanud. Üks sumakas käis kusagil pinnas aga rohkem märki turvast polnud...
ahti28
Postitusi: 83
Liitunud: 30.04.2012, 22:07

Re: Kalalkäigud.

Postitus Postitas ahti28 »

Käisin pinnaputukaga kätt harjutamas,samas oli ka väike lootus keegi ära meelitada.Putukaid jõe kohal lendas miljoon aga kala neid ei tahtnud.Kala siiski oli.Minust viie meetri kaugusel hüppas väga mõõdus forell täies pikkuses veest välja.Lustis vist niisama,pinnalt toitumist ei märganud.Väga kaunis vaatepilt oli.
Vasta