Kalastamine välismaal

Vasta
Birgit
Postitusi: 311
Liitunud: 19.04.2012, 10:06
Asukoht: Harju-Raplamaa

Re: Kalastamine välismaal

Postitus Postitas Birgit »

Appi, Jarlo, Sa kirjutad interneti täis :) ehk oleks lihtsam oma reisikiri blogisse paigutada ja siia lingina panna. Ziin’ilt on hea näide ees olemas.
Jarlo
Postitusi: 356
Liitunud: 21.04.2012, 22:18

Re: Kalastamine välismaal

Postitus Postitas Jarlo »

Birgit kirjutas:Appi, Jarlo, Sa kirjutad interneti täis :) ehk oleks lihtsam oma reisikiri blogisse paigutada ja siia lingina panna. Ziin’ilt on hea näide ees olemas.
Just printisin kogu interneti välja, et kontrollida kas ruumi veel on...ühe lehekülje lõpus veel natukene oli! Seega elate üle need paar viimast lühikest postitust :)
Jarlo
Postitusi: 356
Liitunud: 21.04.2012, 22:18

Re: Kalastamine välismaal

Postitus Postitas Jarlo »

Järgmisel hommikul peale, putru, kohvi, soolakala ja suitsuvorsti olid mehed jälle hakkamist täis. Kuna ilus päikesepaisteline ilm, siis läks 10 kraadises vees pesuks, karastav. Ja siis loomulikult uues lootuses püüdma. Ilm ilus, putukas õhus…ikka lastedisko. Lõbus ja ilus oli vaatamata sellele. Kalale tundus sobivat väike hall ja oliiv klinku, samuti pisike ühepäevik, mida aeg-ajalt õhus näha oli. Peale mõnetunnist püüki kohtusime laagris, aga jutt kõigil sama …. palju ja väikesed! Õhtuks tegime osade meestega plaani sõita autoga ülesvoolu, kust jõgi järvest välja voolama hakkab. Muinasjutulised püügikohad, kärestikud, basseinid, laienenud jõelõigud… mis veel tahta. Esialgu õhtul 18-20 vahel töötas väga lihtne musta dubbinguga ja musta häkliga uppuv. Kala polnud küll midagi väga suurt, aga vähemalt tegevust oli. Õhtul tõmbas tuule maha ja oi seda mulksutamist siis. Õhk oli paks putukast, mis meenutas vägagi minu karbist europa12. Kalale see sobis, aga probleem oli jälle suuremate mulksudeni küündimine. Suurem forell maiustas ilmselgelt laia jõeosa keskel, kuhu mina viskama ei küündinud. Kaldale lähemalt sai ka, aga eks suurus kannatas. See oli päev, kus ilmselgelt lendõng rohkem aktiivsust pakkus. Püük oli väga nauditav kui õhtul kella 23-ni, siis läks jahedaks, putukas kadus ja sellega seoses ka kalavõtt. Söögikalad võtsime kaasa. Üks kaaslastest oli näinud ka tõsiselt suurt kala lanti jälitamas, aga sellega ka märgid suuremast kalast piirdusid. Mis seal ikka, järgmisel päeval plaanisime natukene põhjapoole liikuda.

Hommikul viskasime laagri kokku ja võtsime suuna üles. Dikanäsi kalastuspoes tegime valiku Vojman jõe kasuks. Panime oma telgid jälle ühe puhkeonni kõrvale ülesse ja kiirelt katsepüüki tegema. Kala käis ikka võrdlemisi tihti pinnas ja seega päris lootusetu see asi ei tundunud. Sai natuke sipsitud, aga midagi erilist välja ei võlunud. Kuna kõht tühi ja õhtuks lubas vihma, siis tegime süüa ja sättisime laagri valmis. Pooled mehed otsustasid laagri lähedale püüdma jääda ja mina koos ülejäänutega läksin ca 10 km allavoolu, kus jõgi järvest väljus. Nagu saatjatest kuulsime, siis laagris kallas vihma, meil kena kuiv ilm. Ei olnud kaua vaja oodata, et ka kala hakkas tulema. Landimeestel hakkas kohe tööle forellitoonides volber, mul must luud ja red tag. Enamuses olid saagiks forellid, aga õhtu edenedes viskas sisse ka mõned kenamad harjused. Vetemöllust, kus harjus tavaliselt otsa hakkas, oli tõeliselt nauditav kala kaldale tuua. Vool võimendas kala suurust oluliselt. Jõgi oli ülimalt kena ja saime ainult väikese sortsu vihma, samas kui laagri mehed olid jälle kaltsmärjad. Kui nad vahepeal meie raadiosidet kuulma sattusid, läks neil meel päris mõruks, et ka allavoolu kaasa ei tulnud. Kohtasime ka kohalikke, kes püüdsid viskekorgiga, kus kolm putukat otsas. Forellile pakuti lillades toonides väikest kaheharulist, harjusele pisikest musta. Harjust tuli neil päris tihedalt, päev varem olid ka 2,5kg forelli saanud. Püügiõhtu oli kena, vahetult enne keskööd naasesime laagrisse ja tegime jälle öise uhhaa.

Viimasel täis püügipäeval soovisid muidugi kõik juba järvest allavoolu püüdma minna. Eelmisest päevast püük palju ei erinenud ja võttu agiteerisid peamiselt samad peibutised. Päeva eredama emotsiooni omanikuks sai Raul, kellel õnnestus kalda ääres oleva puu alt otsa saada üks korralik 50+ forell, mis jäi ka reisi suurimaks kalaks.

Hommikul peale asjade pakkimist sain veel viimaste heidetega laagri alt kena forelli. Kiirustasime Umeasse õhtusele laevale. Nagu Birgit juba mainis, siis vähendab see oluliselt Rootsi poolelt tagasisõidu agooniat. Kokkuvõtteks võib reisiga rahule jääda, on ütlemata hea tunne, kui ainukeseks kohustuseks on terve nädala jooksul kalapüük. Piirkond on maaliline. Pinnaputukatest oli soosikuteks klinku, europa12 ja väike ühepäevik. Märgadest must luud kuulpeaga ja red tag.
Oli ilusaid kohti
Oli ilusaid kohti
Õhtusöök
Õhtusöök
Reisi suurim
Reisi suurim
Viimase heite kala
Viimase heite kala
sepaonu
Postitusi: 1487
Liitunud: 18.08.2012, 09:29
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Kalastamine välismaal

Postitus Postitas sepaonu »

Enamusele on harjuse müstiline piir kilo, mis üritatakse lõhki saada.
Graylinglandi Aki pilti vaadates
2120 gr
2120 gr
https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=56786133
tundub mulle....., et elu on, äää, ebaõiglane
kõnnin kivirägus, prääksun flyclub.ee
Roland
Postitusi: 28
Liitunud: 07.06.2013, 19:11

Re: Kalastamine välismaal

Postitus Postitas Roland »

Juuli lõpus-augusti alguses sai käidud Põhja-Norras kuulsa Alta ja Lakselvi vahel lõhe püüdmas. Olin seda reisi oodanud üle aasta ja lõpuks sai see tehtud. Esimene lendõngereis välismaale. Illusioonid kui lihtsast kalade ketti kiskumisest purunesid, mis netis olevad lõhevideod on mulle loonud. Lootused ja ootused olid suured, viimased 7 päeva enne reisi ei saanud undki enam :D Juba esimene püügipäev tegi selgeks, et nii lihtne see asi ei ole. Kala näitas ennast palju, hüpped toimusid vahest isegi paari ridvapikkuse kaugusel.
Proovisime erinevaid tsoone, mis olid sama hinnaga kuid piletite arv oli piiratud. Enamus päevi püüdsime samas tsooni, mis oli kõige pikem ja pakkus võimalust suuremast massist eemal olla.
Teise püügipäeva lõunapaiku märkasin ühes poolis hüpet...kala oli just üles tulnud käredast. Peale 5 min putuka presenteerimist käis korralik pauk ära ja mu esimene lõhe oli taga. Võitlus jäi paraku lühikeseks kuna kogemused lõhega puudusid ja sai lolli peaga rull käega kinni pidurdatud. Lips katkes ja läinud ta oligi. Putukaks oli torule seotud Willie Gunn, mida olid eelnevalt maiustanud paar väiksemat forelli ja smolti.See andis kinnitust, et antud asi vähemalt pakub huvi kellelegi. Kuna mul värvidesse usku pole siis püüan üldjuhul ühe putukaga ega vaheta neid palju. Mis puudutab äraläinud kala siis see oli ühe minu väga kogenud kaaspüüdja sõnul,kelle kaldasse kala ujus, kindlalt üle 7. Mõru pill sai alla neelatud ja lõuna söödud.
Järgmine päev sai alustatud 9 paiku hommikul,tsooni oli üks 15-20min sõita. Päike oli väljas ja kui teooriameeste sõnu uskuda siis on kala peidus ja kõik muu. Aga vastupidi, see päev tõi mulle esimese kala Bomberiga, milleks oli 5,5kg isane(C&R) ja kaldale tuli veel sama valge Bomberiga 3,1kg emane 30 minutit hiljem. Paar esimest korda ei haakinud ära, tõmbasin nende suurte lõugade vahelt putuka välja. No see tunne pani ikka käed värisema kui ma olin 3 korda putuka sellisel junnil suust ära tõmmanud. Andsin paar minutit puhkus ja proovisin uuesti...4. katsel oli kala taga. Koos kalaga sai üks 100 m allavoolu joostud kuni sellesama pooli lõpuni.
Päev peale seda, enda sünnipäeval, kala tabada ei õnnestunud. Kuumad päevad vaheldusid külmemate ja vihmastega. Temperatuur kõikus +9 kuni +19 kraadini päevasel ajal.
Viimane püügipäev üllatas mind jällegi. Kuna väljas oli sombune siis vahetasin valge Bomberi tumeda väiksema striimeri vastu. Päev läbi tampimist ja ei midagi. Kaladel olid aktiivsuse perioodid umbes tunni tagant, kus toimus hüppeid ning seejärel jälle täielik vaikus. Sain poolist ühe väiksema, üle kilose kala, suured ainult näitasid ennast. Enne minekut otsustasin mõned korrad veel heita ja tundsin tõmmet, kala oli taga aga läks ära. Selgelt suur. heitsin veel paar korda ja ei midagi. Järgmine heide ja väga jõuline tõmme. Otsas. Sain kohe aru, et tegu ikka korraliku kalaga. Mõned sekundid hiljem algas kõvem sõit. Sidur andis backinguni järele ja see elukas pani korraliku küünla. Kokku tuli 3 kõrget hüpet. Kala oli 6,2kg, mis oli ka reisi suurim. Kokku sain 5 kala. Kahjuks olid suuremad kalad tumedad ja väiksemad hõbedased. Järgmisel aastal tahaks 3-4 nädalat varem minna.
Kui kedagi huvitab siis püüdsin klass 6/7 ridavaga...ühekäelisega loomulikult. Mõned pildid ka.
Pealik proovib
Pealik proovib
Mehed reas
Mehed reas
Sita päeva lõpp
Sita päeva lõpp
Vaade kõrgemalt
Vaade kõrgemalt
Polaarpäev
Polaarpäev
Viimati muutis Roland, 02.09.2015, 15:11, muudetud 2 korda kokku.
Roland
Postitusi: 28
Liitunud: 07.06.2013, 19:11

Re: Kalastamine välismaal

Postitus Postitas Roland »

Veel pilte...
6,2kg
6,2kg
3,1kg Bomberiga
3,1kg Bomberiga
Väiksem
Väiksem
ZiiN
Postitusi: 558
Liitunud: 14.03.2013, 10:54

Re: Kalastamine välismaal

Postitus Postitas ZiiN »

Uus hooaeg surub hirmsasti juba peale, aeg vana hooaja asjadega otsad kokku tõmmata :)
10 päeva lapimaal nüüd videos ka kokku võetud. Mõtlesin, et kas sinna veel lisada täpsustavaid tekste ja möla AGA ei hakanud... kellel huvi siis täpsustavat infot saab lugeda https://drive.google.com/open?id=0B7wuV ... 1lpYnp0cU0 ja Kalastaja ajakirjast

1 osa: https://youtu.be/VLHPX_3v284
2 osa: https://youtu.be/aAted6jM6l4
3 osa: https://youtu.be/Fym10A1LkQo
4 osa: https://youtu.be/ek5ZJ1kIAJg
5 osa: https://youtu.be/_Mvdy70g_Cg
ZiiN
Postitusi: 558
Liitunud: 14.03.2013, 10:54

Re: Kalastamine välismaal

Postitus Postitas ZiiN »

Nüüd on kõik vanad võlad tasutud! Videode poolepealt on vahepeal üksjagu kogemust juurde tulnud kuidas võiks neid ilusamalt teha järgmisel reisil.
sepaonu
Postitusi: 1487
Liitunud: 18.08.2012, 09:29
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Kalastamine välismaal

Postitus Postitas sepaonu »

Minu meelest tip-top reisimuuvi, kõige parem koht oli kimmu naeratus nr.1 jõekaga poseerides :D
Eks mitmekesi olles saab mitmekesisemat materjali teha, siitvaatest, sealtvaatest, endaküljes jms, pärast valib, mis paremini välja tuli. üksi püüdes natuke üksluine, kaamera kolba küljes ja kogumoos.
kõnnin kivirägus, prääksun flyclub.ee
vii
Postitusi: 307
Liitunud: 23.04.2012, 22:18
Asukoht: Paide linna vurle olen

Re: Kalastamine välismaal

Postitus Postitas vii »

Eks mõlemal video vormil on omad head ja vead. Kui tahad teha reisi videod kus käid kalal on just sellised kui Ziini viie osaline film. Aga kui käid üksi siis on ka sellel "kogu moos" filmil oma võlu. :)
Vasta