Jämmime või ?

Vasta
Mell
Postitusi: 8
Liitunud: 15.10.2014, 12:11
Asukoht: Varangu

Re: Jämmime või ?

Postitus Postitas Mell »

Minul on lennukaga püüdmisel kogemusi napi aasta ja putuka sidumisel puudub üldse. Lendõnge püügist ma enam loobu ja suur tahtmine oli ka sellel talvel oma esimene putukas siduda. Olen küll uurinud netist selle sidumise kunsti, kuid juba materjali ja tööriistade valimisega olen ummikus. Milline materjal tuleb kindlast kohast osta ja millise ma saan naise käsitöö kapist või tuttava kanalast... Ning kui retseptis on x nimega materjal mida ma ei leia poe nimekirjast, siis mida ma nüüd teen... Sidumise kohta ei oska veel üldse küsida. Seega täiesti rohelina, aga õpin kiiresti ;)
Uitaja
Postitusi: 27
Liitunud: 02.02.2016, 11:36

Re: Jämmime või ?

Postitus Postitas Uitaja »

Pole ennem jämminud, ei tea kuidas jämmitakse. Kas kindla aja- ja kondikava järgi või on kulgemine. Loomulikult sooviks õppida ka ühepäeviku sidumist, aga... Pinnakaga püük on väga atraktiivne, kuid kui kala pinnas ei käi, siis on mul tavaliselt kööga. Ja seetõttu on on minu soov teada saada rohkem nende putukate kohta, mis püüavad allpool veepiiri. Ja just alustades sellest mis konksud, mis materjalid, kuidas, kunas jne... Piltide pealt on neid putukaid küll jah tore vaadata, aga tahaks ka reaalselt näha ja katsuda.
Ja kui nüüd hetk järele mõelda, siis tahaks ka kuivade kohta võimalikult palju teada. Tegelt tahaks kõike teada :)


Möödunud suvel seadsin endale eesmärgiks saada vähemalt üks kala märja putukaga. Saingi mõned väiksed harjused woolly laadse väiksema striimeriga (oma seotud!) ja olin sellest päris eufoorias kohe.
sepaonu
Postitusi: 1487
Liitunud: 18.08.2012, 09:29
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Jämmime või ?

Postitus Postitas sepaonu »

T.H kirjutas:Mind huvitaks,et milliste ootustega jämmile tullakse.Kui jutt on päris algusest,et millest üldse alustada ja mis milleks jne siis venib jutt kindlasti suht pikaks ja aega suurt millegi sidumiseks ei pruugi jäädagi.Teine variant,et tahetakse kohe näiteks ühepäevikuid siduma hakata,kindlasti on veel palju erinevaid soove aga üritused oleksid siis ka erineva sisu ja suunaga.
AndriPro kirjutas:Just , laske tulla kommentaaridel .... siis " õunte pealt vaatame " , mis jämmiga saab.
on mulle täiesti arusaadavad küsimused.
Arvatavasti ongi huviliste huvid erinevad, keegi arvab, et mis siin ikka lätutada, lähme praktilise poole juurde, hakkame praktilisi putukaid siduma, keegi ei tea mitte midagi tahta, temal pakatab peas küsimus *mis see lendõngepüük üldse endast kujutab* ja haarab võimalusest alustada putuka-abc-st. Keegi tegi prääksu foorumisse, et toetada üldist huvi, onon huvi, teeme ikka, muidu jääb ju huviliste puudumise pärast ära, oma seisukorda ja huvi ei oska kirjeldada.
Minul on ettepanek alustada abc osas a ja b-ga ja teha lihtne kondikava jämmiks.
1. maakeelne loeng teemal aastaring putukamaailmas, ehk väike jalutuskäik läbi kõigi kuude ja pinnapealne looduse, kalade/kalaliikide ja sellega seonduvate putukate kirjeldus ehk kuidas laias laastus näeb välja sellise lendõngitseja aasta, kes püüab terve aasta.
2. materjalide ja konksude tutvustus jagades selle pooleks-märjad/kuivad ja skaalaks aastalõikes #2/0 kuni #22 ehk kuidas need putukad muutuvad aastalõikes ja miks. Ühtlasi selgitada, et osad putukad imiteerivad midaiganes ja osad putukad imiteerivad kindlat putukat.
3. sidumisriistade tutvustus, milleks mingi asi on, kuidas seda kasutada.
4. reaalsete putukate sidumine , mille käigus saab esmakogemuse(või kellegi puhul lihtsalt harjutada), saab praktikas üle kontrollida eelnevate kolme punktide tarkused, ma ei eeldagi, et kõik jubedalt meelde jäi, lihtsalt kinnitada seda, et need punktid olid vajalikud. Mis ajaks, kellele, kuhu, mis oludesse seotakse.

Et ajanappust leevendada, saavad nii mõnedki aidata, kui jämm jagatakse ära niimoodi, et kõige targemad ja ilusamad, ma nimesi siinkohal nimetama ei hakka, aga th ja andri, kellel kõige suurem võime üldistada ja näha asju suures plaanis hoiavad rohkem suu lahti ja käed rohkem taskus ja abilised aitavad sidumise ja materjali poole pealt või kellegile millegi konkreetse näitamisega.

Toimumise aja ja koha võiks maha prääksatada. Ma sama meelt Birgitiga ja ennem ka seda öelnud, et igasugused hääletused selles osas, mis kellegile kõige paremini sobib on suht mõtetud, lähtuda tuleb sellest, millal tarkadele ja ilusatele sobib, kuupäev paika, koht paika, kes saab, see saab.
Ma saaks enda poolt kõige suurema panuse anda Inglistel, teen ettetaha kõik vajaliku ära, kohale tulen igale poole mujale ka.

Ma olin näpp enteri kohal, kui th kõllas ja loomulikult nõustun sellega, et putukad on üks osa lendõngest , mittelendavast putukast vähe kasu ja vundamenditasemelt alustades peaks vundamendi osa olema ka nöörid-leadrid-tokid, eks võib ju sellestki rääkida aga mu meelest kõige arusaadavam on heita, kõige paremini jõuab kohale. Äkki järgmise jämmi teema ?
pildike kah teemasse 8-)
bart.jpg
kõnnin kivirägus, prääksun flyclub.ee
AndriPro
Postitusi: 3058
Liitunud: 19.04.2012, 07:35
Asukoht: Kahro küla mees olen.

Re: Jämmime või ?

Postitus Postitas AndriPro »

Ületasin ennast ja lugesin sepa jutu 2 korda läbi . Jah , selle plaaniga peab jämmi ära küll. :roll: Nüüd olen nii väsinud , et lähen söön veits ja tukastan korraks.
Manused
Foto0005.jpg
T.H
Postitusi: 977
Liitunud: 19.04.2012, 21:15
Asukoht: Tartu

Re: Jämmime või ?

Postitus Postitas T.H »

AndriPro kirjutas: T.H , küsin sinult otse , kui mina küsin sinu käest midagi putuka kohta ja sina vastad mida asjast arvad .... kas siis on veel keegi , kes aru saab , millest me räägime?
Vahel ei saa isegi aru mida (või milleks) jahun, kus siis teised ;)
AndriPro
Postitusi: 3058
Liitunud: 19.04.2012, 07:35
Asukoht: Kahro küla mees olen.

Re: Jämmime või ?

Postitus Postitas AndriPro »

Häh , T.H , ega sa ise ei peagi aru saama mida ja milleks sa jahud , piisab kui mina aru saan , mida sul putuka kohta öelda oli. ;)
Sammel
Postitusi: 13
Liitunud: 07.01.2016, 11:48
Asukoht: Saue-Saku vahel

Re: Jämmime või ?

Postitus Postitas Sammel »

Ma teeksin sellise prääksu :-), et 0 kogemust nii püügi kui sidumise osas. Aga juba on abakhanist toodud soodsad roosad kanasuled ja värvilist traati. Lisaks hangitud 3 ritva, 2 ketast, 4 nööri. On tunne, et minimaalselt on puudu veel 2 ritva, 3 rulli, 3 nööri ja kõik muu (õnneks kahlamise ots on kaetud). Oehhh ...... , peaks korraks rahulikumalt võtma ja jämmi ära ootama ning siis tõmblen edasi. Sepa jämmikava on just nagu minule mõeldud + siis heitmise(nöör-leader-lips) lugu.
Birgit
Postitusi: 311
Liitunud: 19.04.2012, 10:06
Asukoht: Harju-Raplamaa

Re: Jämmime või ?

Postitus Postitas Birgit »

Eelinfo2 - ABC-putukajämm toimub 5. märtsil Raplamaal, eeldatavalt Ingliste külas.
Kaasa tuleks võtta olemasolevad sidumisvahendid. Neile, kellel veel ei ole sidumisvahendeid, katsume leida midagi kohapeal, et kõik ikka midagi proovida saaks.
Oodatud on kõik rohkem-vähem algajad, kellel on suurem huvi lendõnge ja putukamaailma vastu või kes lihtsalt soovivad oma ABC teadmisi värskendada.
Kohvi ja natukene näksimist saab kohapeal :)
sepaonu
Postitusi: 1487
Liitunud: 18.08.2012, 09:29
Asukoht: ingliste
Kontakt:

Re: Jämmime või ?

Postitus Postitas sepaonu »

Käisin kudrutasin meie küla kultuurikeskuse direktrissiga edukalt.

Putukajämm toimub 5 märts siin
http://kaart.delfi.ee/vana/?id=1&bbox=5 ... %7D%7D#tc3

isegi linki polnud vaja teha, võtsin 2014 aasta lingi.

Toetudes eelmiste jämmide kogemusele pakun avapaugu ajaks umbestäpselt 11.00 Ma vast katsun 10ks asjad jonksu saada, niiet unupuuduse ja igavuse käes vaevlejad võivad ka varem tulla, kui apelsini värvi pakkar seal, siis ma sees, kui pole, siis sebin kodu vahet, mis on paar kilti eemal.

Mingi visioon toimumise sisu kohta on siit juba läbi jooksnud, seda võib täiendada ja parandada jamidaiganes, me võime olulise osa hiirega üle tõmmata ja vahetult ennem jämmi uuesti üles panna ja loomulikult võime kohapeal seda kõike ignoreerida, näiteks jätta mingi osa ära, kui reaalne huvi puudub ja lisada midagi, kui selleks tekib vajadus.

Minu soovitus oleks selline, et kuna tasemed on erinevad, huvid erinevad, siis igaüks võiks teada, et mida ta ootab sellelt jämmilt ja võidelda selle eest. Nagu ma aru saan, siis enamus on nõus sellega, et võiks selle aastaringijutu lennukapüügi osas teha ja paljusid ilmselt huvitab ka materjalide kommenteerimine. Üsna tõenäoliselt on paljudel samad kahtlused, küsimused, nagu minul või tõenäoliselt enamusel, need oleks mõistlik seal ära küsida, paljudel asjadel on imelihtne vastus olemas. Kes vait on ja suud lahti ei tee, see vastust ei saa, loomulikult on vaikijal täielik õigus pärast öelda, et sitt jämm oli, sellest või tollest ei räägitud.

Huvi innustab teadmisi jagama, tsiteerides klassikuid - õpetaja on siis valmis, kui õpilane on valmis.Kellel mingeid sidumismaterjale natuke ostetud juba, soovitaks kaasa võtta, kui on kahtlusi ja soov, et keegi võiks üle vaadata.

Kuna ma olen eelistatud olukorras, siis ma toon peaaegu kogu sidumismaterjali kohale, sealt võib igaüks võtta, mis on öeldud selleks, et kergendada nende vaeva, kes teisest eestimaa otsast hakkaks pakendama ja vedama ja lahtipakendama jne,oluliselt mõnusam on osaleda, kui võtad kaasa laualambi, sidumispingi, niidihoidja, käärid, ka need, kellel midagi pole saavad abi. Mul üks pink vaba, kellegil võibla veel kodus mõni vana, mõni kellel mitte midagi pole, saab äkki abi.

Orgunnin kohvi ja ampsud, nälga ei sure.
kõnnin kivirägus, prääksun flyclub.ee
Jarlo
Postitusi: 356
Liitunud: 21.04.2012, 22:18

Re: Jämmime või ?

Postitus Postitas Jarlo »

Ma võin paar sidumispinki ja sidumistööristu kaasa võtta, lisaks oma tagasihoidliku valiku materjale. Kellel pole, saab vähemalt mingisuguse maitse suhu.

Mäletan oma esimest sidumise kokkusaamist...oli suureks abiks, et kogenumad jagasid lisaks tarkusele oma tööriistu ja materjale. Algajana poodi minnes ja kõike vajalikku kokku kahmates tõded ikka hiljem, et tarkus tuleb tasapisi.
Vasta