Uus mäng - tähelepanuvõime,järeldused ja teadmised.
Re: Uus mäng - tähelepanuvõime,järeldused ja teadmised.
Kunagi algusaegadel oli mul ka mõte, et hirmus kaugele heita ongi lendõngitsemise edu alus (ilmselgelt landimehe mõttelaad). Ostsin siis endale merikapüügiks Vision Vipu #7 ja üks siinne foorumlane näitas ka kohe kuidas sellest masinast paugutada veel 2 ridvapikkust bäkingut tipurõngast välja. No paugutasin mis ma paugutasin, sain ikka ka vahest bäkingut rõngastest välja lendamas näha aga ilmselgelt oli kiire ridvaga majandades see tehnika lihvimine paras peavalu... Keskendud heitele ja teed oma võimsa 30+ võimisiganes heite ära... Tore! aga katsu niimoodi keskendunult heita 4 tundi jutti, see pole enam minujaoks nauding, niiet olen nüüd palju aeglasemate ritvade fänn Niiet võin oma ridva ka sinna toolikõrvale kus T.H ja Birgit istuvad poetada, et äkki keegi tahab proovida kuidas lendab
Mõni helge hetk sellesse "pikkheideonkõigeparem" aega jäi siiski ka
Mõni helge hetk sellesse "pikkheideonkõigeparem" aega jäi siiski ka
Soovitan kõigil,kes tahavad pikka (või pigem pikemat ja head)heidet teha,lugeda Birgiti juttu tähelepanelikult ja mõttega.Jutt käib muidugi ülepea heitest.Seal on palju häid vihjeid.DTnöör,klass või paar kergem nöör,rahulik heide(vaikne ilm),kiire-jõuline heide(tuuline ilm)jne.Siit saab ka vastuse ZiiNi mainitud väsimusele 7-8 klassiga püüdmisel.Kõrvale võib jätta haugipüügi,mis ongi tänu sööda eripärale tõsine töö,kui seda teha terve pika päeva jooksul.Ja nagu ikka,kellel tõsisem huvi asja vastu,see leiab oma küsimustele kindlasti ka vastused-moel või teisel
See kõik on õige ... et võta see DT ja "mängi" sellega vaikse ilmaga ja tuules , keeruta ennast , tuul tagant , eest , ühe ja teise külje pealt... Aga enne seda tuleb võtta vaevaks ja endale selgeks teha , mis on mille jaoks. Missugused ridvad on mõeldud mille jaoks , kui sul on olemas mingi ritv , siis missuguse nööri jaoks see mõeldud on.Ja mis nöörid on mõeldud mis putukate jaoks.Mind on õpetanud Koiva jõgi.Koival nullitamine pole häbiasi , nutad ja püüad.Ja vähehaaval hakkab tulema. Kui kaugele on vaja pinnakat või hästi kerget nümfi , siis täispaindeline ritv , DT või pika heitepeaga nöör. Kui kaugele on vaja ülirasket nümfi või liitsi, siis tipp-paindeline nümfiritv , lühike heitepea .Klass raskemad nöörid ei toimi ükski , ikka klass-klassis või kergem.Tuulega veel kaks klassi kergem nöör (nöör #6 , ritv #8). Järgmine häda on heitmine sügaval kahlates.Iga väiksemgi viga nullib heite.Alguses olin veendunud , et 10 jalane ritv päästab , nüüd püüan sügaval kahlates 6 jalase ridvaga.Kui mujal püüdes puhastad nööri 2 korda suve jooksul , siis Koiva peal kaks korda õhtu jooksul.Kui mujal sõlmid liidri tunde järgi , siis Koival cm järgi.Saab sealt suurest jõest kala , aga tingimusel et tehnika ja heited on vastavalt vajadusele viimase peal.
Kui tahad castingut teha on sama lugu . Ritv , nöör , liider peab olema viimase peal . Musta nööriga ei ole isegi harjutada mõtet.Harjutad mingi "vale" asja enda heitesse sisse , siis selle väljasaamine on tubli tükk aega tööd ja vaeva.
Ja siis see "maitseasi" .Seda tegelikult pole olemas. Küsimus on selles kas suudad ühe , teise või kolmanda komplektiga heitma ja püüdma õppida.Kas tabad ära kus ja mida vaja on .
Kui tahad castingut teha on sama lugu . Ritv , nöör , liider peab olema viimase peal . Musta nööriga ei ole isegi harjutada mõtet.Harjutad mingi "vale" asja enda heitesse sisse , siis selle väljasaamine on tubli tükk aega tööd ja vaeva.
Ja siis see "maitseasi" .Seda tegelikult pole olemas. Küsimus on selles kas suudad ühe , teise või kolmanda komplektiga heitma ja püüdma õppida.Kas tabad ära kus ja mida vaja on .
Võistluste ja seal sooritatud heidete puhul ilmselgelt mingit järeleandmist milleski olla ei saa,sellega on kindlasti kõik nõus.Loevad vaid meetrid ja punktid.Reaalse kalapüügi puhul ma kerget universaalsust väga ei nahutaks.Jällegi,kui on tõesti ülikindlad olud-lage meri,järv(paadipüük),50m lai kahlatav jõgi,kindla putukaga püük(ühepäevik)-seal võib varustuse valik olla väga spets.Tavaline jõepüük eeldab alati erinevaid olusid.Kord vaja 6m pealt põõsa alla heita,järgmises kurvis vaja veest 20m heita,kolmandas kurvis midagi kolmandat.Ka ei tea tihti kala eelistust putuka suhtes.Alustad kerge nümfiga,siis vaja kuuliga liidsi heita,mingil hetkel hakkab kala pinnast toituma ja käiku lähevad pinnakad.Olud erinevad,heited erinevad ja putukad erinevad.Kõike seda "ilu ja valu" pakub näiteks turb,kelle hooaeg kohe algamas ja siin pole ridva ja nööri kerge universaalsus sugugi kurjast.
Universaalsus.... Oskus valida universaalne komplekt on samasugune oskus nagu valida ükskama missugune "see õige" komplekt. Minul on universaalseid komplekte aja jooksul kogunenud.... #4 7 jalane DT nööriga , #6 7,6 jalga Colorado nööriks boost või Xact , Hardy Koh-i-noor #7 DTga , 10,5 jalane kahekäeline #8 salmon DTga. Kõige rohkem kasutan muidugi Coloradot , lihtsalt see #6 sobib väga paljudesse paikadesse , oludesse.Coloradol on ka 6-jalane abiritv samadele nööridele. Elu ühe universaalse komplektiga ei kujta hästi ette .Kuigi selle # 6-ga ajaks väga suure osa asjast ära.Eks see universaalsus oleneb ka sellest kes kus kalal käib , kes mis kala püüab jne , jne .Universaalsuse otsimine on ka muidugi arvestatav rahaline kokkuhoid.
Kõige lihtsam viis seda universaalsust saada on vist kui valida keskpaindeline ritv , keskmise pikkusega heitepeaga nöör (10-12m , mitte hauginöör , ega neid ED tüüpi) ja siis põhirõhk liidrile. Liider pikemaks , peenemaks pinnakatele , väikesele uppuvale kraamile . Liider lühemaks , jämedamaks raskemale uppuvale kraamile , striimeritele , lõhekatele.Kui ritv valida #7 siis kannatab juba uppuvate liidritega ka toimetada.Mul oli universaalseks ridvaks kunagi #8 intro . Sai pinnakatega püütud , sai kõige muuga püütud , polnud häda midagi.
Mis see ed tüüpi on, mul ei plahvata.
Ma lugesin eelnevad kommentaarid mitmeid kordi läbi mitme päeva jooksul. Kõige kohutavam tundub see Koiva olema, sülega ritvasi, iga putuka jaoks kaks, leadrid supleriga, nööre ka vist seljakotitäis, kala ka ei saa, kõrini vees, kuuejalast kah pole mul, muuga ei saa üldse, masohism. Tegelikult ma saan aru, et kui keegi tahab iga putuka jaoks oma komplekti siis miks mitte. Isegi sellest saan aru, kui keegi tahab kõik kalad ainult ühe komplektiga ära püüda. Inimesed ja nende tahtmised on erinevad. Jube igav oleks, kui keegi ütleb vot nii ja kümme tükki teevad mhm, mhm, mhm jne
Mina pole kahe tokiga kalal käinud lennukaga, näinud olen küll kahetokimehi. Vesti seljataskus mul enamasti paar nööri, ei ole tihti vaja olnud aga vahest siiski on. Pole mõtet ju vaevelda, kui saad paari minutiga oma elu oluliselt paremaks muuta. Kahetokitassija mainib siia juurde, et tema saab veel paremaks.
Selle pika heitepeaga klass kergema olen ära proovinud ja see kergendab minu elu küll, ei lähe ta ise silmapiiri taha aga võitlus käib meetrite pärast, mitte kümnete meetrite, iga meeter loeb, kui kalani tahad ulatuda. No ruumi ja head ilma on vaja pika saagimise jaoks. Oma viletsa tehnikaga kaotan ka sellega, et saen oma võimete piiril nööri õhus lahti ja ega ta mul lisaks palju juurde ei rebi maast või veest, mille peale kunagi birgit mainis, et kui õigesti käituda, rebibrebib juurde.
Ja normaalse eestlasena tunnen ikka head meelt, et kõik võitlevad oma meetritega.
kõnnin kivirägus, prääksun flyclub.ee
ED - expert distance ... heitepea sihuke väljavenitatud hauginööri pea.
Kes kui palju ritvadega kalal käib sõltub ju sellest kes kui palju tahab ja kui paljudes erinevates kohtades (oludes) käib.Kusagil sisemaal saab ühe tokiga vabalt hakkama , käid oma paari -kolme niret pidi , saad oma kalad , putukad , mingi 10 tk ka teada , millal ja mida.Kui see rahuldab , miks mitte.
Või on ju küllalt neid , kes püüavad liitsi või wolliga.Saavad oma kalad paarist - kolmest jõest ja ei tule selle pealegi , et midagi võiks veel olla.Kui see rahuldab , miks mitte.
Kui ei rahulda , hakkad kalal käima sadade putukatega , paar - kolm aastat on pudru ja kapsad ... siis hakkad aru saama , millest käib jutt.Ritvadega on sama lugu , käid ühe - kahe tokiga , ei saa aru , ega ei tea tahtagi midagi veel. Käid paari - kolmekümne ridvaga ... on mõni aasta jällegi pudru ja kapsad .... ja siis hakkad aru saama , millest käib jutt.
Kaugus on muidugi hea... igasugune kaugus. Vanasti käis ritvade juurde niisugune näitaja nagu optimaalne püügikaugus.Kui oli vaja lähemalt või kaugemalt püüda vahetasid ridva.Kui oli kalalkäimise kohad teada , umbes püügikaugused teada oli lihtne ritva osta.Nüüdsel ajal räägitakse niisugustest asjadest väga kitsas ringkonnas.Laisk mees , nagu ma olen , mulle sobib see kui selle heitmise suurema töö teeb ära ritv ja mina saan sellel ajal rahulikult tubakat popsutada.Kuhugi sinna 20m juurde mulle sobib püüda , üle 20 m ajab närvi , siis peab hakkama ennast liigutama...
Kes kui palju ritvadega kalal käib sõltub ju sellest kes kui palju tahab ja kui paljudes erinevates kohtades (oludes) käib.Kusagil sisemaal saab ühe tokiga vabalt hakkama , käid oma paari -kolme niret pidi , saad oma kalad , putukad , mingi 10 tk ka teada , millal ja mida.Kui see rahuldab , miks mitte.
Või on ju küllalt neid , kes püüavad liitsi või wolliga.Saavad oma kalad paarist - kolmest jõest ja ei tule selle pealegi , et midagi võiks veel olla.Kui see rahuldab , miks mitte.
Kui ei rahulda , hakkad kalal käima sadade putukatega , paar - kolm aastat on pudru ja kapsad ... siis hakkad aru saama , millest käib jutt.Ritvadega on sama lugu , käid ühe - kahe tokiga , ei saa aru , ega ei tea tahtagi midagi veel. Käid paari - kolmekümne ridvaga ... on mõni aasta jällegi pudru ja kapsad .... ja siis hakkad aru saama , millest käib jutt.
Kaugus on muidugi hea... igasugune kaugus. Vanasti käis ritvade juurde niisugune näitaja nagu optimaalne püügikaugus.Kui oli vaja lähemalt või kaugemalt püüda vahetasid ridva.Kui oli kalalkäimise kohad teada , umbes püügikaugused teada oli lihtne ritva osta.Nüüdsel ajal räägitakse niisugustest asjadest väga kitsas ringkonnas.Laisk mees , nagu ma olen , mulle sobib see kui selle heitmise suurema töö teeb ära ritv ja mina saan sellel ajal rahulikult tubakat popsutada.Kuhugi sinna 20m juurde mulle sobib püüda , üle 20 m ajab närvi , siis peab hakkama ennast liigutama...
Ma kunagi selle väljavenitatud hauginööri ostsin netiinfo põhjal lihtsalt googeldades, et millega kaugheiteid meetriässad teevad, isegi siin mainitud
http://www.flyfisher.ee/viewtopic.php?f ... 4280#p4280
Loomulikult ei otsinud ma ka universaalsust vaid nööri, millega oleks võimalik kaugele heita.
Ma ei tea mis on tavalise ED ja tournament variandi vahe. Ei tahagi teada, kuna tegelik arusaam saabub nööri ostuga ja nii iga nööriga. Ostad nööri ära, siis võid teda kaaluda, mõõta mõõdulindi ja mikromeetriga, isegi heita võid, kui ei karda.
Mina olen täiesti tavalisel Ivanovi lihtmeetodil oma nöörid ostnud, esimesed loomulikult juhuslikud lambist ostud, keegi ütleb hea , kohe ostsin, iga heide, mis 10m pikem, oli pikk heide, iga lõpuni sirgenenud leadriga heide oli imeilus. No mingi valik võiks proovimiseks olla isegi hästi lollil. Kas oma kahe lemmiknööri leidmiseks proovitakse ära kolm või kolmkümmend erinevat nööri on igaühe oma valik. Igaühel on ka igal aastal oma uus püha tõde.
Praegu on selline loll olukord, et ühtegi nööri ei igatse, ühtegi ritva ka mitte. Ootan.
http://www.flyfisher.ee/viewtopic.php?f ... 4280#p4280
Loomulikult ei otsinud ma ka universaalsust vaid nööri, millega oleks võimalik kaugele heita.
Ma ei tea mis on tavalise ED ja tournament variandi vahe. Ei tahagi teada, kuna tegelik arusaam saabub nööri ostuga ja nii iga nööriga. Ostad nööri ära, siis võid teda kaaluda, mõõta mõõdulindi ja mikromeetriga, isegi heita võid, kui ei karda.
Mina olen täiesti tavalisel Ivanovi lihtmeetodil oma nöörid ostnud, esimesed loomulikult juhuslikud lambist ostud, keegi ütleb hea , kohe ostsin, iga heide, mis 10m pikem, oli pikk heide, iga lõpuni sirgenenud leadriga heide oli imeilus. No mingi valik võiks proovimiseks olla isegi hästi lollil. Kas oma kahe lemmiknööri leidmiseks proovitakse ära kolm või kolmkümmend erinevat nööri on igaühe oma valik. Igaühel on ka igal aastal oma uus püha tõde.
Praegu on selline loll olukord, et ühtegi nööri ei igatse, ühtegi ritva ka mitte. Ootan.
kõnnin kivirägus, prääksun flyclub.ee
Selles suhtes,et igal oma valik,sepaga täiesti nõus.See,et iga aasta uus tõde kaasneb algusaastatel pea kõigiga ehk siis mingit õiget tõde pole olnudki,iga uus kogemus aitab tasapisi selle tõe poole liikuda ja vanu valearusaamu kõrvaldada.Kõik olenebki sellest,et kui suur huvi on ja mida soovid saavutada ja muidugi mida oled selle nimel valmis tegema.Võid ju värve mitte uskuda ja püüda rahulikult teadmises,et kui said kala,siis võttis ja kui ei saanud,siis sellel päeval ei võtnud.Ei pea ülipeeneks asja ajama aga natukegi neid teadmisi ei teeks paha.Samuti võib nöör-ritv klass-klassis püüda ja kõik on hea.Kuid aegajalt tasuks midagi uut proovida, võib jällegi teinekord elu lihtsamaks teha.Kui mingi aja jooksul on midagi korralikult paika loksunud,siis neid tõdesid juba naljalt iga aasta ei muudeta,sest seal taga on praktika ja läbi selle ka tõestused.Loomulikult mida rohkem praktikat,seda rohkem erinevaid tähelepanekuid lisandub ja saad aru,et ühte ja ainsat raudset asja pole olemas.Kas või ühepäeviku aeg,kus peale päeviku ju midagi muud otsa ei seota.Piisab ära oodata see õhtu,kui päevikut lendab jõel piisavalt aga keegi teda ei söö ja kala saad hoopis teiste putukatega.Kõik raudsed tõed kestavad selle päevani,kui jõgi need ümber lükkab ja siis on jälle võimalus midagi kõrvataha panna ja õppida.Selle #7-8 ridvaga olen sügisest siiani püüdnud ja kasutanud kolme nööri.Põhiliselt wf8 kui on heitepea pikkune püük ja raskemad putukad,kergemate putukatega wf7 ja pildil wf6 pikem heitepea.