Vot siis..
Andri jutuga jälle nõus, mõningate erinevustega. Olin sõjaväes tuuker ja seal kasutasime kaamelivillast kootud pükse ja kõrge kaelusega kampsunit. Need oli väga õhulised soonikkoega e. siis kõrge profiiliga. See kõrgus hoidis külma kummi kehast eemal, tekitades õhuvahe, mis hoidis kehatemperaturi ja kõik niiskus sadestus külmale kummel, mitte nahale. Kui villane ka märjaks saab, higistad, ei juhi villakiud temperaturi, seni kuni vett liialt pole. Samas fliis, kui märjaksaab, juhib temperatuuri nagu naksti, sest fliisi toorainet toodetakse kilekottidest ja plastijääkidest. Kogu tarkus seisneb selles, et loomse villa kiud on seest õõnsate kambritega. Kunstkiududega sama pole suudetud teha. Fliis töötab ühtlases keskonnas hästi, kuid kui kukud vette, näiteks, hakkab ka üsna varsti külm. Villasega on aga lihtne, külmaks läheb siis,kui vett on juba liialt palju, kuid siis piisab välja väänamisest ja pannes uuesti villane segla, hakkab mõne minutiga jälle normaalsem olemine.
Mina topin endale samuti villast segla. Vastu keha peab olema võimalikult õhuline aluspesu. Siit tuleb ka ainuke kiitus Visioni kohta, sest tõesti nende kunagine tumesinisest, villast meenutavast,õhukesest soonikmaterjalist aluspesu on see mis alati mu kehale lähimad on (püksid ja särk) ja sele peale juba eri paksustega villased kampsunid. Nende arv sõltub ilmast. kui on ka -20, panen ühe õhema ja teise paksema kampsuni ja siis veel fliisjakk, ja allés siis jope. Alumise otsaga on samma lugu. Visioni õhukesed aluspüksid alla ja villased karukad (soonikkoega) nende peale ja siis juba sõltub ilmast. Kui on külm, pane neopreenid jalga, kui on kuni max. -5, panen tavalised kahlakad jalga. Sokkideks kasutan aga tööriiete poodides müüdavaid töösokke, mis on 40-80% villa sisaldusega. Kui on külmem, pane kaks pari. Kui ka lähevad püksid katki või juhtub miskit muud, et jalad läbimärjad, võtan kiirelt püksid ja sokid jalast, väänan kuivemaks ja siis jalga tagas. Ja püük võib jätkuda. Ei ole mul mingeid ville ega mädamulle nagu mõned ähvardavad. ja nii käib mul juba asatid.
NB! kindlasti ei soovita ma vastu keha jätta T-särki, see on seljavalude ja külmetuste esmane põhjustaja!!!